Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) συναντάται στο 20-30% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες επίσκεψης στο γυναικολογικό ιατρείο.

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών παρουσιάζουν αραιομηνόρροια δηλαδή μεγάλες καθυστερήσεις στην περίοδο μέχρι και μήνες.

Για να πούμε όμως ότι μια γυναίκα έχει ΣΠΩ θα πρέπει να έχει συνδυασμό κάποιων συμπτωμάτων και εργαστηριακών ευρημάτων.

Από τη λήψη ιστορικού θα ενημερωθούμε για τις διαταραχες εμμηνορρυσιας, τη διατροφή. 

Κατά την κλινική εξέταση μπορεί να διαπιστώσουμε ακμή, αυξημένη τριχοφυΐα, παχυσαρκία ή ακόμη και ελάχιστα αυξημένο βάρος.

Στον υπερηχογραφικό έλεγχο θα δούμε τη χαρακτηριστική εικόνα των ωοθηκών με τα ωοθυλάκια να βρίσκοντα πολλά και μικρά μόνο στην περιφέρεια της ωοθήκης και όχι στο κέντρο. Η εικόνα αυτή είναι αποτέλεσμα των ανωοθυλακιορρηκτικών κύκλων δηλαδή των περιόδων που έχουν επέλθει χωρίς πρώτα να έχει γίνει ωορρηξία όπως θα έπρεπε.

Τέλος, συνιστάται να πραγματοποιηθεί αιματολογική εξέταση ώστε να προσδιοριστεί η τιμή των ορμονών FSH και LH όπου φυσιολογικά η μεταξύ τους σχέση θα έπρεπε να είναι 2:1, όπως επίσης και μια καμπύλη σακχάρου και ινσουλίνης καθώς το παθολογικό αποτέλεσμα αυτών παρατηρείται στο ΣΠΩ.

Εάν εν τέλει διαπιστώσουμε ότι η γυναίκα έχει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών της συστήνουμε να ακολουθήσει μια υγιεινή διατροφή και άσκηση παράλληλα με τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών όπου είναι εφικτό ώστε να ομαλοποιηθεί η εμμηνορρυσία και να μειωθεί ή εξαφανιστεί η ακμή αν συνυπάρχει.

Αναμφισβήτητα οι διαταραχές εμμηνορρυσίας και τα υπόλοιπα συμπτώμστα του συνδρόμου επηρεάζουν τη ψυχολογία μιας γυναίκας αλλά με την κατάλληλη συμβουλευτική μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής της.