Ο ιός των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (Κονδυλώματα HPV) προκαλεί σοβαρά νοσήματα, όπως καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καρκίνο αιδοίου, κόλπου, πέους, πρωκτού και γεννητικά κονδυλώματα. Ο ίδιος ιός φαίνεται ότι ευθύνεται και για ορισμένες μορφές καρκίνου στοματοφάρυγγα, στοματικής κοιλότητας και λάρυγγα.

Ο ιός μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής οδού. Έχει μεγάλη μεταδοδικότητα και τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ραγδαία η συχνότητα του.

Από τον ιό κινδυνεύει κάθε σεξουαλικά ενεργή γυναίκα ανεξαρτήτου ηλικίας. Υπολογίζεται ότι 8 στις 10 γυναίκες θα εκτεθούν στον ιό κάποια στιγμή της ζωής τους. Περισσότερο κινδυνεύουν οι νεαρές γυναίκες ηλικίας 16-25 ετών, καθώς ο ιός παρουσιάζει αιχμή στην ηλικία αυτή.

Η λοίμωξη από τον ιό μπορεί σε κάποια χρονική στιγμή να υποστρέψει, χωρίς καμιά παρέμβαση. Αν δεν υποστρέψει, προκαλεί καταρχήν προκαρκινικές βλάβες οι οποίες μπορεί να απαιτήσουν χειρουργική επέμβαση.

Επομένως, συνιστάται η χορήγηση του εμβολίου κατά του καρκίνου της μήτρας σε κορίτσια από 9 ετών και άνω, η χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή καθώς και η πραγματοποίηση Τεστ Παπανικολάου σε ετήσια βάση μετά την έναρξη των επαφών.